Wiosna już nadchodzi!
Po zimowym okresie spędzonym w przytulnych domowych wnętrzach, wiele osób zmaga się z problemami zdrowotnymi wynikającymi z nieprawidłowego odżywiania w tym okresie.
pragniemy w sposób przystępny i zrozumiały dla dzieci i młodzieży poruszyć tematykę zagrożeń wynikających z nieprzestrzegania zasad zdrowego żywienia. Jest to niezwykle ważne, ponieważ sposób, ilość i jakość tego, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. W związku z tym, chcemy uczyć dzieci wartości odżywczych różnych produktów, zwracać uwagę na różnorodne diety związane z ogólnym rozwojem dzieci oraz wybranymi jednostkami chorobowymi.
W klasie IIIa, w pierwszy piątek marca, odbyła się lekcja pod hasłem “Smacznie i zdrowo na wiosnę – kreatywne pomysły na talerzu”, z udziałem pani pedagog. Celem zajęć było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów szkodliwych. Uczniowie zostali uświadomieni o związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości, a także podkreślono rolę codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.
Pod czujnym okiem wychowawczyni pani Lidki oraz pani pedagog, uczniowie zostali podzieleni na grupy i mieli za zadanie przygotować kompozycje owocowo-warzywne, które nie tylko przykują oko, ale również zachęcą nawet największych przeciwników do regularnego spożywania zdrowych produktów.