Odkrywamy tajemnice kuchni

  W oddziale przedszkolnym dzieci rozwijały umiejętność wielozmysłowego poznawania otaczającego świata oraz wzbogacały wiadomości na temat produktów potrzebnych do pieczenia ciasta.

 

Podczas zajęć pod hasłem:

„Jak powstaje ciasto?”

dowiedziały się, że drożdże są pożytecznymi grzybami,

które odżywiają się cukrem i są wykorzystywane w piekarnictwie

do wypieku chleba, bułek, ciasta i pizzy.

Przygoda z pieczeniem pizzy w przedszkolu

Małe kuchciki - wielkie odkrycia

     

Wspólnie wykonały pizzę według przydzielonych zadań. Jedna grupa przygotowała drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Pozostałe dzieci obserwowały, co dzieje się z tą mieszanką. Przy okazji dzieci dowiedziały się o znaczeniu powiedzenia „rośniesz jak na drożdżach”. Druga grupa przygotowała warzywa do pizzy – pokroiła pieczarki i pomidory oraz umyła rukolę, a kolejna starła żółty ser na tarce.

Kiedy drożdże wyrosły następna grupa dzieci dosypała mąki, dodała olej, trochę soli i zaczęła wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto zostało uformowane w kształt koła, posmarowane sosem, udekorowane warzywami, serem. Na koniec pizza trafiła do piekarnika. Pozostało tylko czekać na jej upieczenie i spróbowanie.

 

Podczas zajęć został wykorzystany sprzęt,

który nasza szkoła otrzymała w ramach projektu

„Laboratoria przyszłości”.

Kulinarna przygoda

Przedszkolaki w obiektywie aparatu pani Kingi

Leave a Reply

Skip to content