8.11.2021

Europejski Dzień Zdrowego Śniadania

8.11.2021 roku  w Europejskim Dniu Zdrowego Śniadania  odbyły się:

  • dwie lekcje otwarte z cyklu “Wiem jak dbać o zdrowie”- dzień zdrowego śniadania. Uczestnikami  byli uczniowie  klasy I a i II a i chętni nauczyciele. Zajęcia przeprowadziła p.M.Felczyńska
  • Uczniowie klas III  w szkolnej stołówce zaprezentowali zdrowe kanapki i sałatki a wychowawcy p.M.Kołodziejska i p.E.Dąbrowa oraz nauczyciel wychowania fizycznego p.A.Mila  uwrażliwiły wychowanków jak ważną rolę odgrywa zdrowe odżywianie w okresie dorastania

 

 Celem, który przyświecał zajęciom było:

  • wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania
  •  przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych
  • uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości  w wyniku złej diety.
  • Ważnym aspektem było podkreślenie również  roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.

Lekcje otwarte zorganizowała szkolna pedagog łącząc  teorię z praktyką, wzbudzając przy tym niekłamany zachwyt dzieci.  W specjalnie przygotowanej sali dziewczęta i chłopcy dowiedzieli się wiele na temat  podstawowych zasad dbania o zdrowie . Poznały zasady zdrowego żywienia związane z piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywnością Fizyczną dzieci i młodzieży opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia, chętnie rozwiązywały quizy i krzyżówki, dzieliły się swoimi wiadomościami nt. zawartości witamin i wartości odżywczych owoców i warzyw oraz skutków ubocznych dla zdrowia w wyniku zjadania fast food-ów, słodyczy i słodkich napojów ze sztucznymi barwnikami.  Tworzyli propozycje 5 zdrowych posiłków w ciągu dnia zwracając szczególną uwagę na odległości czasowe miedzy posiłkami (3-4 h) oraz picie wody i mleka. Chłopcy i dziewczęta obydwu klas zwrócili uwagę na dbanie o higienę rąk przed i po jedzeniu i mycia zębów po posiłku. Porównali jedzenie śniadania do tankowania paliwa do samochodu: „Bez paliwa samochód nie pojedzie, bez śniadania dziecko nie ma siły do pracy”.

Dzisiejsze śniadanie w wyjątkowy sposób smakowało. Było barwne i smaczne. Każde dziecko chętnie chwaliło się samodzielnie przygotowanym posiłkiem: kanapką pełnoziarnistą z sałatą, papryką, pomidorkiem, ogórkiem; bułeczką z serkiem, wędlinką z warzywami czy jogurtem lub smufi  pełnym witamin. Wszystkie dzieci otrzymały smaczne mandarynki i banany, co wywołało uśmiech na ich twarzy. Najciekawsze jednak zadziało się na koniec. Proszę Pani, rzekł chłopiec – „od dziś chciałbym  jeść codziennie takie zdrowe śniadania” co wywołało aprobatę pozostałych uczniów,  czego wszystkim życzę. MF

Europejski Dzień Zdrowego Śniadania

W obiektywie aparatu

Leave a Reply

Skip to content