8.11.2021 roku w Europejskim Dniu Zdrowego Śniadania odbyły się:
Celem, który przyświecał zajęciom było:
Lekcje otwarte zorganizowała szkolna pedagog łącząc teorię z praktyką, wzbudzając przy tym niekłamany zachwyt dzieci. W specjalnie przygotowanej sali dziewczęta i chłopcy dowiedzieli się wiele na temat podstawowych zasad dbania o zdrowie . Poznały zasady zdrowego żywienia związane z piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywnością Fizyczną dzieci i młodzieży opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia, chętnie rozwiązywały quizy i krzyżówki, dzieliły się swoimi wiadomościami nt. zawartości witamin i wartości odżywczych owoców i warzyw oraz skutków ubocznych dla zdrowia w wyniku zjadania fast food-ów, słodyczy i słodkich napojów ze sztucznymi barwnikami. Tworzyli propozycje 5 zdrowych posiłków w ciągu dnia zwracając szczególną uwagę na odległości czasowe miedzy posiłkami (3-4 h) oraz picie wody i mleka. Chłopcy i dziewczęta obydwu klas zwrócili uwagę na dbanie o higienę rąk przed i po jedzeniu i mycia zębów po posiłku. Porównali jedzenie śniadania do tankowania paliwa do samochodu: „Bez paliwa samochód nie pojedzie, bez śniadania dziecko nie ma siły do pracy”.
Dzisiejsze śniadanie w wyjątkowy sposób smakowało. Było barwne i smaczne. Każde dziecko chętnie chwaliło się samodzielnie przygotowanym posiłkiem: kanapką pełnoziarnistą z sałatą, papryką, pomidorkiem, ogórkiem; bułeczką z serkiem, wędlinką z warzywami czy jogurtem lub smufi pełnym witamin. Wszystkie dzieci otrzymały smaczne mandarynki i banany, co wywołało uśmiech na ich twarzy. Najciekawsze jednak zadziało się na koniec. Proszę Pani, rzekł chłopiec – „od dziś chciałbym jeść codziennie takie zdrowe śniadania” co wywołało aprobatę pozostałych uczniów, czego wszystkim życzę. MF