Zastrzyk pozytywnej energii

dzień czekolady

Dzień czekolady 2021

W programie wychowawczo-profilaktycznym szkoły 2020/21 zaplanowano jako jedno z przedsięwzięć  zorganizowanie w szkole Dnia Czekolady, w urodziny tego święta.

 W tym roku ten dzień przypadał 12 kwietnia.

Czekolada – niezmiennie uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat jest doskonałym specjałem, którym rozkoszują się dzieci i dorośli.  Choć znali ją już Majowie i Aztekowie, pierwsze ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady, która triumfowała później pobijając w Chicago rekord  w księdze Guinesa czy wspomagając  energetycznie amerykańskich i rosyjskich uczestników wypraw kosmicznych.

Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia
i pracę mózgu. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie.  Znakomicie poprawia nastrój i samopoczucie. Stała się zatem doskonałym powodem do rozmowy z uczniem nt.  stresu , jego rozpoznawaniem i skutecznym radzeniem sobie z nim oraz  wdrażaniem do rozumienia racjonalnego żywienia i jego znaczenia dla zdrowia oraz kształtowania pożądanych postaw dotyczących wiedzy o zdrowym stylu życia.  Z tej okazji odbyły się w klasach5 i 6 zajęcia wychowawczo-profilaktyczne  prowadzone przez szkolnego pedagoga .Temat czekolady pojawił się jako wątek literacki, muzyczny, filmowy na zajęciach kreatywnych, artystycznych i innych edukacyjnych wśród uczniów całej szkoły. Nie zabrakło również czekoladowej twórczości plastycznej.  Przedstawiamy Wam nadesłane prace w kat. czeko-obraz i czeko-makijaż. Brawa! za kreatywność.

Mam nadzieję, że ta forma interaktywnych zajęć, choć w formie on-line sprawiła wszystkim dużo radości i smakowitej zabawy.

M. Felczyńska

mniam... mniam...

Leave a Reply

Skip to content